Hva er forskjellen mellom bachelor i ernæring og klinisk ernæringsfysiolog?

En blogg om ernæring og kosthold

Hva er forskjellen mellom bachelor i ernæring og klinisk ernæringsfysiolog?

Bachelor i ernæring

Jeg tar en bachelorgrad i ernæring ved Høyskolen Kristiania, som gir en grunnutdanning i ernæringskompetanse. Ved ferdig utdannelse får jeg tittelen ernæringsrådgiver, ernæringsveileder etc. Studiet gir god kunnskap og innføring i kroppens fysiologi og energiomsetning, og gir god forståelse til næringsstoffenes fysiologiske virkning. Bachelor i ernæring ser på viktigheten av et sunt og variert kosthold som kan være en del av forebyggende arbeid og livsstilsendring. En viktig jobb for de med bachelor i ernæring er forebyggende arbeid, og kan gi anbefalinger til folk med livsstilsrelaterte sykdommer.

Bachelor i ernæring kan veilede forholdsvis friske mennesker, og av syke i samarbeid med helsepersonell. Veiledningen kan være en kartlegging av eget kosthold, ønske opp vektoppgang eller vektnedgang, toleranser, allergier eller få et optimalt kosthold i forhold til prestasjon på trening. Bachelor i ernæring kan også være med på å forebygge sykdommer som overvekt, diabetes type 2 og høyt blodtrykk blant annet. Ernæringsfysiologer kan være et viktig bidrag for å hjelpe mennesker som ønsker en livsstilsendring for å få et sunt og variert kosthold.

tomater

Klinisk ernæringsfysiolog

Så, hva er egentlig forskjellen på bachelor i ernæring og klinisk ernæringsfysiolog (KEF)? Klinisk ernæringsfysiolog er en utdannelse på fem år (master), og utdannelsen krever autorisasjon fra Helsedirektoratet. Utdannelsen er på Universitet i Oslo og Bergen, og er eneste som har godkjent autorisasjon. Studiet gir en grunnleggende biologisk forståelse av menneskekroppen og en omfattende forståelse i sykdomslære og kostholdsrelaterte sykdommer. KEF kan jobbe med syke mennesker, stille diagnoser og gi kostholdsrelatert behandling. Klinisk ernæringsfysiologer kan være en del av behandlingsteamet ved akutte eller kroniske sykdommer som lungesykdom, kreft eller mage-tarmlidelse. Forebygging av livsstilssykdommer og livsstilsendring er også en viktig del av arbeidsoppgavene. Forskjellen på bachelor i ernæring og klinisk ernæringsfysiolog er at klinisk kan veilede og gi kostholdsveiledning til syke mennesker, samt stille diagnoser til pasienter.

Hvor kan vi jobbe?

Med bachelor i ernæring kan man jobbe i kommunen, fylkeskommunen eller innenfor privat sektor. Noen velger også å jobbe som selvstendig næringsdrivende ved å holde ulike kurs, kostveiledning eller egen hjemmeside. Det blir stadig mer relevant med ernæringsfysiologer med tanke på forebygging av livsstilssykdommer og livsstilsendring. Det er et økende problem med livsstilssykdommer og overvekt, og det vil være en kjemperessurs hvis flere med ernæringsbakgrunn kan være med på forebygging og gjøre samfunnet mer bevisst. Med forebyggende arbeid vil man spare samfunnet for høye kostnader knyttet til livsstilssykdommer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *