Antioksidanter – hvor viktig er det?

En blogg om ernæring og kosthold

Antioksidanter – hvor viktig er det?

Oksidativt stress og frie radikaler

De fleste har hørt om vitamin C, og at det er viktig å få i seg. Men hvorfor er egentlig vitamin C så viktig, og hvor mye trenger vi? Vitamin C (askorbinsyre) er et vannløselig vitamin, og er et antioksidant. Helsedirektoratet anbefaler at vi får i oss 75 mg/dag med vitamin C. Antioksidanter er viktig for beskyttelse mot frie radikaler, og det beskytter cellene våre mot oksidative skader. Frie radikaler finner vi både i mat og i kroppen vår. Dette er små, ustabile molekyler som lett kan oksidere og skade cellene i kroppen. Som en del av immunforsvaret og forbrenning av næringsstoffer, produserer kroppen også frie radikaler. Produksjon av frie radikaler er helt nødvendig for en en viss beskyttelse gjennom miljøet. Dette kan være gjennom alkohol, røyking, luftforurensing, langvarig stress eller sykdom.

Kroppen vil ha en balanse mellom frie radikaler og antioksidanter. En ubalanse mellom produksjon og nøytralisering av skadelige frie radikaler, kalles oksidativt stress. Vi vil ha noe produksjon av frie radikaler, fordi det beskytter kroppen vår mot bakterier og virus. Men dersom det blir for mye frie radikaler enn antioksidantforsvaret vårt kan ta seg av over en lengre periode, vil det oppstå oksidative skader. Dette vil føre til oksidativt stress i kroppen. Oksidativt stress bryter ned mettet fett i cellemembraner, proteiner og arvestoffet (DNA) våres. Dette kan ha medvirkede faktor til aldring, hjerte – og karsykdommer, kreft og diabetes type 2.

Fyll på med antioksidanter!

Det finnes flere tusen ulike antioksidanter, men de mest kjente er vitamin C, vitamin E, betakaroten, selen, kobber og sink. Dette er antioksidanter som vil bidra til å styrke antioksidantforsvaret til kroppen. Karotenoider er antioksidanter som gir frukt, bær og grønnsaker sterke farger. Dette er matvarer vi kan spise mer av, og inneholder masse gode næringsstoffer. Næringsinnhold, opptak og omsetning vil variere gjennom de ulike matvaregruppene, og det vil derfor være gunstig og variere inntaket av grønnsaker, frukt og bær. Kroppen produserer noen antioksidanter selv, men vi har likevel behov for inntak gjennom kostholdet.

Grønnsaker, frukt og bær har lav energitetthet som har lite energi per vektenhet. Likevel er dette matvarer som inneholder høy næringstett med vitaminer, mineraler og fiber. Dette er matvarer vi kan fylle på mer av! Et planterikt kosthold med høyt inntak av grønnsaker, frukt, belgvekster, fullkorn og nøtter gir oss et bredt spekter av antioksidanter, og vil være gunstig for helsa. Kombiner disse matvarene med kjøtt, fisk, egg og magre meieriprodukter.

Matvaregrupper som inneholder mye antioksidanter er :
– Grønnsaker som grønnkål, rødkål, brokkoli og paprika
– Sitrusfrukter, druer og plommer
– Blåbær, bjørnebær, jordbær, solbær og bringebær
– Nøtter, frø og kjerner, spesielt valnøtter og solsikkefrø
– Fullkorn
– Belgvekster

Fyll på med sommerens antioksidanter

Prøv en frisk sommersalat fra Lise Finckenhagen med jordbær, vannmelon og tomat. Norske jordbær og tomater er i sesong, så denne sommersalaten passer perfekt ved siden av grillmaten.

600 gram vannmelon
10 jordbær
200 gram cherrytomater
50-100 gram fetaost
Frisk basilikum og mynteblader
Olivenolje
Tykk og søt balsamicoeddik
Flaksalt og sort pepper

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *